|
15.12.2011, 19:54 | #1 |
|
Bulgur Üretimi
TEKNİK GEZİ RAPORU
DERSİN ADI : ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ (18002 – 406 ARŞ. KONUSU : BULGUR ÜRETİM AŞAMALARI ADI – SOYADI : Raziye TELLİ ÖĞR. NO. : 9811802024 GEZİLEN YER : BULSA, BULGUR ÜRETİM TESİSİ KARAMAN YOLU ÜZERİ, KONYA TARİH : 05.04.2002 BULSA: Bulsa; Konya’da kurulmuş bir KİMPAŞ kuruluşudur Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar KURŞUN’dur. Bulgur dışında bir de un fabrikası mevcuttur. Bulsa’nın günlük üretim kapasitesi 50 tondur. İşlenilen buğdaydan %24 hayvan yemi, %5 havai fire ayrılır. Havai fire taş, toprak, metal vs. dir. Bunun dışında fabrikaya gelen buğdayın tamamı değerlendirilmektedir. Bulsa Bulgur üretimi enerji tasarrufu için 6 katlı bir fabrika binasında yapılmakta, bu binanın dışında laboratuar, yemekhane, toplantı odasının bulunduğu ayrı bir bina bulunmaktadır. Fabrikada taşbaşı, pilavlık, köftelik, çiğ köftelik bulgur çeşitleri üretilmektedir. Fabrika 5 gözlü 1000 tonluk bulgur silolarına sahiptir. İşlem ve kontroller fabrikaya gelen buğdayda başlar. Değirmencilikte tane, dolgunluğu, şekli, büyüklüğü, rengi önemlidir. Alınan buğdayda: 1000 tane ağırlığı, sertlik, camsılık, hektolitre ağırlığı bakılan önemli parametrelerdir. Fabrikada kullanılan buğday, makarnalık sert buğdaydır. Fabrikaya gelen buğday; Tereme çukuru ve elevatörü ile buğday silolarına alınır. Buradan fabrikanın en üst katına çıkarak temizlenir. Temizleme; - Sasör temizleme makinesiyle taş, kaba pislik, saman, buğday kırığı vb. ayrılır. - Seperatör temizleme makinesiyle sasörün kaçırdığı yabancı maddeler kontrol edilir. - Triyör temizleme makinesi ot tohumu, buğday kırığı gibi küçük taneleri temizler. - Buğday yıkama makinesi taş, kavuz, kalan ot tohumlarını temizler. Temizlenen buğday sınıflandırılır. Temiz buğday yıkantı biriktirme silosuna alınır ve buradan alınıp bulgur pişirme kazanında kaynatılır.kaynatma yaklaşık 110 0C ‘de 70 dakika süreyle yapılır. Kaynatma kazanı kapasitesi 3,5 tondur. Pişen buğday kazan boşaltma silosuna iner ve buradan tambura aktarılır. Tamburda fanlar yardımıyla buhar çekilerek soğutulur. Diri elevatörle kurutma kulesine alınır ve emici fanlarla buğday kurutulur. Kurutma kulesindeki sıcak hava termoblokta üretilir ve fanlarla kuleye gelir. Bulgur siloda 1 gün bekletilir. Helezonlarla su verilerek kabuğu alınır. Tavlanarak taş değirmene gelir ve değirmenden çıkarak üst tambura gelir. Ters istikamette hava verilerek soğutulur. Kepek kavuz kısımları ayrılır. 150 0C ‘de sıcak hava, sonra soğuk hava verilir. Elekler yardımıyla çeşitler ayrılır. Paketleme yapılır. Henüz kullanılmayan laboratuarda, kül, kuru madde bakılabilir. Etüv ve kül fırını mevcut. Tesiste Gıda Mühendisi çalışmamaktadır. |
Sponsorlar/Google Reklamları |
Bu alandan sitenizi, ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Bilgi almak ve reklam vermek için bize ulaşın.
|
Etiket (Tag) Ekle |
bulgur nasıl üretilir, bulgur üretim raporu, bulgur üretimi aşamaları |
|
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Beyaz Et Üretimi | genc__osman | Tarım Haberleri | 0 | 12.12.2011 15:52 |
Kavurma Üretimi | Mr.Emre | Gıda Mühendisliği ve Teknolojisi | 0 | 21.11.2010 14:01 |
Bulgur Yapımı | Livadi | Gıda Mühendisliği ve Teknolojisi | 0 | 12.05.2010 10:05 |
Bulgur Üretimi Hakkında Herşey - Pdf | Livadi | Tarla Bitkileri | 0 | 12.05.2010 10:02 |
Süt Üretimi | Mr.Muhendis | Süt Teknolojisi | 0 | 17.10.2009 15:33 |