27.10.2010, 12:59 | #1 |
|
Sulama Randımanı
* Randıman genel olarak mevcut bir kaynaktan yararlanma oranı biçiminde tanımlanır. Sulama uygulamalarında bu kaynak sudur. Sulama ile tarlaya verilen suyun bir kısmı bitkiler tarafından alınırken diğer bir kısmı ise kaybolur.
*a. Kanallar ve su dağıtım şebekelerinde oluşan kayıplar. *b.Tarlada oluşan kayıplar. * Kanallar ve su dağıtım şebekelerinde oluşan kayıplar sızma ve buharlaşma yoluyla meydana gelir.Buharlaşma kayıpları sızma kayıplarının yanında göze alınamayacak kadar küçüktür.Toprak kanallarda sızma kayıpları %50 beton kanallarda ise %10-15 civarındadır.Yagmurlama ve damla sistemlerinde ise su iletimli basınçlı boru hatları ile yapıldığından bu kayıplar hemen hemen sıfırdır. *Sulama randımanına su kayıplarının yanısıra suyun maliyeti,miktarı,mevcut işgücü,su kontrol kuruluşları,toprak ve bitki özellikleri etkili olmaktadır. *Su kaynağından alınan su ,bitki tarafından kullanılıncaya kadar birçok aşamalardan geçer:Su iletim randımanı,su uygulama randımanı KAYNAK: Doç.Dr.Tolga Erdem, Doç.Dr.Yeşim Erdem, Ali Kayhan, Hüseyin Gültaş Namık KemaL Üniversitesi Zıraat Fakültesi Sulama ve Drenaj ders notları Konu theeiliens tarafından (27.10.2010 Saat 20:20 ) değiştirilmiştir. |
Sponsorlar/Google Reklamları |
Bu alandan sitenizi, ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Bilgi almak ve reklam vermek için bize ulaşın.
|
27.10.2012, 15:02 | #2 |
|
Bilgilendirme için teşekkürler
|
Etiket (Tag) Ekle |
randımanı, sulama |
|