![]() |
![]() |
#3 |
|
Ayva Yetiştiriciliği (Cydonia oblonga)
Ayva, meyve olarak beğenilen, çeşitleriyle aranırken, ağacı ve çiçeği süsleyici nitelikleriyle çok beğenilir. Ayva sarısı rengi, yarım kiloya varan ağırlığı ile meyvesi, besleyicidir, şifalıdır. Çeşitleri Yerli ayvaların çeşitleri oldukça fazladır. Sandık ayvası, Ekmek ayvası, Limon ayvası gibi çeşitleri sevilen türlerdir. Bunları sofralık ve mutfak işlerine uygunluk bakımlarından ayırmak gerekir. Dış ülkelerde tanınmış ayva, ‘Champion’, ‘Smyrna’ türleri önem taşır. Tarımı Ayvanın toprak istekleri oldukça çeşitlidir. Ağır ve rütbeli topraklarda diğer meyvelerden daha fazla barınabilir. İhmallere fazla aldırmasa da iyi bakım halinde çok iyi ürün verir. Fazla gübre istemez. Aşırı büyüme halinde ‘Fireblight’ hastalığı oluşturur. Suyunu ihmal etmemelidir. Budamada, vazo biçimi verilir. Ağacı funda şeklinde terbiye etmek mümkünken, yapraklarını, serecek, açacak biçimde boylandırmak uygun olacaktır. Olgun ağacın aşırı budanması söz konusu değildir. Ölü dallar, hastalıklı kısımlar ılınmalıdır. Seyreltilmeye fazla ihtiyaç göstermez. Çok fazla meyve olması halinde, dalların kırılmaması için seyreltme yapılır. Hasat için ayvanın kendine has sarı rengi almasını beklemek gerekir. Kokusu, tadı istenen duruma gelince hasat yapılır. Sert olan ayva çabuk buruşabilir; bu nedenle, soğuk depoda saklanması istenir. Ayvanın üzerindeki yünler, elle sıyrılabilir. Bunları, yenileceği zaman almak uygundur. Ayva daha çok mutfak işlerinde, reçel, komposto, marmelat için sarf edilir. Hastalık ve zararlılar bakımından elma, erik, armut ağaçlarını anımsamak gerekir. Ayva curcullio’su, Oriental meyve ve biti, San Jose sineği ve codling biti diğer zararlılardır. Bunlarla zamanında mücadele gerekirken, yaprak yanığı için de önlem alınmalıdır. 2-3 hafta süren çiçek dönemince uygun bir ilaçlama yapmak gerekir. Standart ayva çeşitlerimizi şöylece özetlemek gerekir: Ekmek ayvası iyi bir çeşittir. Meyvesi orta irilikte, eti gevrek ve suludur. Eylül sonlarında erişir. Şubata kadar depoda saklanabilir. Limon ayvası, meyvesi ufak, üzeri havlı ve limon renginde, etli, suludur. 2-3 ay saklanabilir. Ağacı orta boyludur. Şeker gevrek, iyi bir türdür. Meyvesi iri, parlak sarı, ortası şişkin, uçları sivridir. Ekimde erişir. Şubata kadar saklanabilir. Kaynak: Genel Meyve Tarımı Prensipleri ve Pratik Meyvecilik Yöntemleri |
Etiket (Tag) Ekle |
ayva, cydonia, oblonga, yetiştiriciliği |
|