Tarım Bilgi Paylaşım Forumu  
bodrum escort

Geri git   Tarım Bilgi Paylaşım Forumu > Üniversiteler > Marmara Bölgesi Üniversiteleri > Bursa Uludağ Üniversitesi


 
 
Paylaş Seçenekler Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 30.06.2012, 12:12   #1
Yenişehir İbrahim Orhan MYO Büyük ve Küçük Baş Hayvan Yetiştiriciliği Programı


Ülkemiz hayvanciligi, diger alanlarda görülen gelismelere paralel olarak hizli bir gelisme göstermekte ve dolayisiyla geleneksel ve ilkel yetistiricilik ünitelerinin yerini daha büyük kapasiteli, modern hayvancilik üniteleri almaktadir. Büyük bas hayvancilikta çok sayida bilgisayar sistemli çiftlikler kurulurken, kanatli hayvan sektöründe de entegre olmus kuruluslar yaygin teknik ve saha hizmetlerine agirlik vermektedirler. Yine kültürel gelisimin sonucu ev ve hobi hayvanlarinin (pet hayvanlari) sayisida hizla çogalmakta ve Veteriner Hekim kliniklerinde ve köpek - kedi pansiyon, egitim ve yetistirme ünitelerinde teknik eleman gereksinimi artmaktadir. Bütün bunlarin yani sira yem fabrikalarinin da giderek bilimsel ve teknolojiye dayanan üretim biçimine geçmeleri yem sanayiinde de hem laboratuvar hem de teknik saha elemanlarina duyulan gereksinmeyi artirmis ve bu elemanlarin saglanmasi konusunda sikinti çekilir hale gelmistir.

Hayvan Yetistiriciligi ve Sagligi Programi ysu programlar, hayvanlarin yetistirilmesi, beslenmesi, hayvan sagligi, veteriner ukarida anlatilan güncel durumu göz önünde bulundurarak hazirlanmis olan bir egitim programina sahiptir. Bu egitim programi ile, ilk sinifta temel konularda bilgi donanimi saglanmaktadir. Ikinci sinifta ise seçmeli dersler sayesinde, ögrencinin çalismayi amaçladigi sektörde (büyük bas, kanatli, pet klinikleri ve hizmetleri ile yem sanayii) uygulamali ve spesifik egitim almasi saglanmaktadir. Böylece bilgi ve el becerisi yüksek ve istihdam olanagi fazla olan teknik elemanlarin yetismesine olanak taninmaktadir. Söz konuhekimligi yardimci hizmetleri, klinik ve yem laboratuar analizleri ile yem pazarlama teknikleri gibi ara ve diger bazi yan dallarda ögrencilerin egitilmesini saglamaktadir.


I.YARIYIL

ZORUNLU DERSLER

MORFOLOJİ

- HÜcrenin tanımı ve özellikleri
- Doku çesitleri ( Bag doku, Kas doku, Kemik doku v.b.)
- Sistemler ( Sindirim sistemi, Solunum sistemi )
- Hareket sistemi (Kas, Kemik ve Eklemler )

HAYVAN BESLEMEYE GİRİŞ
- Ruminantlarda, mideli hayvanlarda ve kanatlı hayvanlarda sindirim
sisteminin özellikleri
- Besleme, besin maddeleri ve besin maddelerinin siniflandirilmasi
- Besin maddelerinin ruminant ve tek mideli hayvanlarda sindirilmesi
- Enerji metabolizmasi

ENFEKSİYONLARA GİRİŞ
- Mikroorganizmalarin özellikleri ( üreme v.b. )
- Mikroorganizmalarin ekimi, boyanmasi ve incelenmesi
- Epizootiyolojinin tanimi
- Enfeksiyon kaynaklari, bulasma ve enfeksiyon çesitleri
- Enfeksiyon hastaliklari kontrolü
- Immunizasyon

BİLGİSAYAR KULLANIMI
- Bilgisayar Teknolojisindeki gelisime paralel olarak bilgisayar donanimi
ile ilgili bilgiler, DOS ve WINDOWS disk isletim sistemleri, virüs
programlarinin kullanimi ile internet teknolojisi hakkinda bilgiler
verilmektedir.
HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNE GİRİŞ

- Dünya' da ve Türkiye' de hayvanciligin genel durumu. Tarimsal üretimde
hayvanciligin önemi
- Hayvanlarin evciltilmeleri
- Hayvan türleri, türlerin olusumu
- Irklar, irklarin olusumu ve siniflandirilmalari
- Morfolojik ve fizyolojik irk özellikleri
- Döl verimi
- Laktasyon
- Büyüme
- çevreye uyum
- Seleksiyon
II.YARIYIL

ZORUNLU DERSLER

YEM BİLGİSİ VE TEKNOLOJİSİ

- Yemlemenin tanimi ve siniflandirilmasi
- Kaba yemlerin – hazirlama teknikleri ve hayvan beslemede kullanilmalari
- Kuru kaba yemler
- Yesil kaba yemler
- Silaj
- Konserve yemler, hazirlama teknikleri ve hayvan beslemede kullanilmalari
- Enerji konserveleri
- Protein konserveleri
- Ticari yemler
- Yem kati maddeleri
- Yemlerin depolanmasi ve korunmalari

ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KORUNMA

- Bakteriyel enfeksiyonlar hakkinda genel bilgiler ve korunma
- Viral enfeksiyonlar hakkinda genel bilgiler ve korunma
- Zoonozlar ve korunma
- Asilar ve uygulamalari


SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ

- Dünya' da ve Türkiye ‘ de sigir yetistiriciliginin genel durumu
- Türkiye sigir irklari
- Kültür sigir irklari
- Yetistirme metotlari
- Seleksiyon
- Meme sistemi
- Reprodüksiyon
- Gençlerin bakim ve büyütülmesi
- Ineklerin bakimi
- Tip puvantaji
- Sigir eti üretimi
- Kesim ve karkas

ÜREME SAĞLIĞI VE HİJYENİ

- Disi genital sistemi morfolojisi, histoloji ve endokrinolojisi
- Disi genital sistem hastaliklari hakkinda genel bilgiler
- Erkek genital sistemi morfoloji, histoloji ve endokrinoloji
- Erkek genital sistem hastaliklari hakkinda genel bilgiler
- Hijyenik tedbirler ve korunma

KANATLI HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

- Tavukçuluk endüstrisinin gelisimi ve Türkiye tavukçulugu
- Tavuk irklari ve ticari hibritler
- Tavugun biyolojisi
- Yumurta ve tavuk etinin besi kompozisyonu
- Döllenme ve civciv embriyosunun gelisimi
- Kuluçkahaneler
- Kuluçkalik yumurta kalitesi
- Kuluçka sonuçlarini etkileyen faktörler
- Kuluçkahane yönetimi
- Kuluçkahane Tavukçulugu
- Ticari Yumurtaci hibritler ve performanslari
- Yetistirme sistemleri
- Kümesler ve kümes ekipmanlari
- Kafes sistemi ve kafes tavukçulugu
- Kümesi hazirlama ve civcivlerin kümese yerlestirilmeleri
- Aydinlatma, havalandirma, Yemleme ve yemleme programlari
- Gaga kesimi
- Zorlamali tüy dökümü
- Etlik piliç yetistiriciligi
- Tavukçuluk isletmelerinde tutulan kayitlar


III.YARIYIL

ZORUNLU DERSLER

HAYVAN BESLEME

- Süt sigirlarinin beslenmesi
- Besi sigirlarinin beslenmesi
- Buzagi ve düvelerin beslemesi
- Koyun ve keçilerin beslenmesi
- Yumurta ve etlik tavuklarin beslenmesi
- Hindilerin beslenmesi
- Köpek ve kedilerin beslenmesi
- Atlarin beslenmesi

SUN' I TOHUMLAMA

- Genital organlarin anatomisi ve fizyolojisi
- Kizginlik, kizginlik siklusu ve en uygun tohumlama zamani
- Kizginlik siklusunun hormanal mekanizmasi
- Spermanin alinmasi ve muayenesi
- Spermanin sulandirilmasi ve saklanmasi
- Dondurulmus spermanin sun' i tohumlama uygulamasi için hazirlanmasi
- Sun' i tohumlama teknikleri
- Inek, koyun ve kisraklarin tohumlanmasi

SÜRÜ SAĞLIĞI VE HİJYENİ

- Asepsi – Antisepsi
- Evcil hayvanlari tutma ve baglama yöntemleri
- Punksiyon ve enjeksiyonlar
- Asi – test uygulama yöntemleri
- Kanama ve kanamayi durdurma
- Narkoz ve anestezi
- Apse ve drenaj
- Kan alma ve kanamayi önleme
- Dikisler
- Meteryal
- Dikis çesitleri
- Pansuman ve bandaj
- Burun – özejagus sondasi ve rumen sondasinin kullanisi
- Operasyon alet ve malzemeleri
- Klinik muayene yöntemleri
- Muayene semasi
- Anemnez
- Sistemlerin muayenesi

SEÇMELİ DERSLER

TİCARİ YEM PAZARLAMA TEKNİKLERİ

- Hayvan türlerine göre ticari yem çesitleri
- Ticari yem üretim teknolojisi
- Ticari yem hazirlamasiyla ile ilgili mevzuatlar
- Ticari yemlerin satis alanlari ve satis aglari
( Hayvancilik birlikleri ve kooperatiflerinin yapisi, satinalma biçimleri,
bireysel hayvancilik islemlerinin tanimi )
- Ticari yem satisinda ürün sunulmasi
- Ticari yem satisinda karsilasilan problemler

PET HAYVANLARIN SAGLIĞI VE KORUNMASI

- Köpek hastaliklari hakkinda genel bilgiler
- Kedi hastaliklari hakkinda genel bilgiler
- Ekzotik kuslar ve hastaliklari hakkinda genel bilgiler
- Zoonozlar ve korunma
- Pet hayvanlarin muayene ve operasyona hazirlanmalari
- Asi ve ilaç uygulamalari
- Hijyen ve bakimi
- Klinik hijyeni, klinik cihaz ve aletlerin tanitimi bakimi ve hijyeni

YEMLERİN LABORATUAR ANALİZLERİ

- Yem laboratuar cihazlarini tanitilmasi
- Laboratuar cihazlarin kullaniminda dikkat edilecek noktalar
- Yemlemelerde örnek alma metodlari
- Yemlerin besin maddeleri bakimindan analiz metotlari

KLİNİK LABORATUAR UYGULAMALARI

- Froti hazirlama ( kan, süt )
- Kan hücreleri boyama ve hücre sayimi
- Sütte somatik hücre sayimi
- Mikroorganizmalarin mikroskopta incelenmesi

HAYVANSAL ÜRÜNLERİN KORUNMASI

- Isi islemi
- Kimyasal maddeler
- Radyasyon
- Sogutma


IV. YARIYIL

ZORUNLU DERSLER

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI UYGULAMALARI

- Büyükbas hayvancilik islemlerinde uygulamali egitim
- Barinaklar
- Asilama
- Kayit sistemleri
- Yemleme
- Hijyenik tedbirler
- Sagim
- Koyun ve keçi yetistiriciligi islemlerinde uygulamali egitim
- Barinaklar
- Asilama
- Kayit sistemleri
- Yemleme
- Hijyenik Tedbirler
- Sagim
- Kümes hayvanlari isletmelerinde uygulamali egitim
- Barinaklar
- Asilama
- Kayit sistemleri
- Yemleme
- Hijyenik tedbirler
- Gaga kesimi

KANATLI HAYVAN HASTALIKLARI VE KORUNMA

- Tavuk ve hindilerde bakteriyel hastaliklar hakkinda genel bilgiler, asi ve
ilaç uygulamalari
- Tavuk ve hindilerde viral hastaliklar hakkinda genel bilgiler, asi ve ilaç
uygulamalari

RASYON DÜZENLEME

- Rasyon düzenlemenin temel ilkeleri
- Süt sigirlarinin rasyon düzenlenmesi
- Besi sigirlarina rasyon düzenlenmesi
- Koyun ve keçilere rasyon düzenlenmesi
- Kanatli hayvanlar için rasyon düzenlenmesi


SEÇMELİ DERSLER

AT YETİŞTİRİCİLİĞİ

- At yetistiriciliginin genel yapisi
- At irklari
- At beslenmesi, yetistirme sekilleri, barinaklar ve kayitlar

KANATLI DAMIZLIK YETİŞTİRİCİLİĞİ VE HİJYENİ

- Damizlik hayvanlarin önem ve degeri
- Damizlik sürelerde yetistirme sistemleri
- Kümesler
- Kümes içi iklim kosullari
- Gaga, ibik tirnak kesimi
- Yataklik
- Yerlesim sikligi
- Aydinlatma
- Suluklar, yemlikler ve folluklar
- Damizlik hatlarda canli agirlik, ilk yumurta yasi, canli agirlik
kontrolleri ve uniformite
- Döllülük
- Grurkluk davranisi
- Damizlik isletmelerde seleksiyon ve ayiklama
- Damizlik sürülerde zorlamali tüy dökümü
- Saglik, koruma – kontrol, asi ve programlari
- Damizlik isletmelerde kayit sistemi

KARMA YEM ÜRETİMİ TEKNOLOJİSİ

- Karma yemlerin tanimi ve çesitleri
- Karma yem üretiminde kullanilan cihazlar
- Karma yem üretim semasi
- Karma yem üretiminde karsilasilan problemler
- Karma yem kalitesini etkileyen faktörler

KÖPEK EĞİTİMİ

- Köpek irklari ve karakterleri
- Egitime alinacak köpegin belirlenmesi
- Egitim çesitleri
- Temel itaat egitimi ve uygulamalari


KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Koyun Yetistiriciligine Giris

- Dünya ülkelerinde ve Türkiye' de koyun yetistiriciligi
- Koyunlarin siniflandirilmasi
- Koyun irklari ve koyun tipleri
- Koyunlarda üreme
- Koyunlarda genetik islah
- Kuzu üretimi teknikleri
- Yetistirme isleri
- Koyunlarin beslenmesinde temel ilkeler
- Koyunlarin otlatilmasi
- Koyunlarda saglik koruma
- Koyun agillari

Keçi Yetiştiriciliğine Giriş

- Dünya ülkelerinde ve Türkiye' de keçi yetistiriciligi
- Keçi irklari
- Keçi yetistirme teknigi
- Keçi yetistiriciliginde bakim ve besleme
- Keçilerde saglik koruma
- Keçi barinaklari





 
Sponsorlar/Google Reklamları

Bu alandan sitenizi, ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Bilgi almak ve reklam vermek için bize ulaşın.


İLETİŞİM FORMU

 

Etiket (Tag) Ekle
yenişehir myo büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, yenişehir myo hayvan yetiştiriciliği, yenişehir myo küçükbaş hayvan yetiştiriciliği


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Seracılık Programı Mr.Muhendis Bursa Uludağ Üniversitesi 0 30.06.2012 12:09
Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Programı Mr.Muhendis Bursa Uludağ Üniversitesi 0 30.06.2012 12:08
YYÜ Gevaş Meslek Yüksekokulu Büyük ve Küçük Baş Hayvan Yetiştiriciliği Programı Mr.Muhendis Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 0 22.03.2012 17:43
Bingöl Üniversitesi Büyük ve Küçük Baş Hayvan Yetiştiriciliği Programı Mr.Muhendis Bingöl Üniversitesi 0 25.12.2011 13:29
MKÜ Samandağ Meslek Yüksekokulu Büyük ve Küçük Baş Hayvan Yetiştiriciliği Programı Mr.Muhendis Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi 0 15.09.2011 12:10





Forum saati GMT +2 olarak ayarlandı. Şu Anki Saat: 09:48


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Zoints SEO v2.3.0 by Zoints & Computer-Logic.org

Forumumuz tema gönüllüsüdür.

Türkiye!



Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi iletişim formuyla yollarsanız, gerekli işlemler yapılacaktır.

1, 3, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 67, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 72, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 99, 41, 42, 43, 45, 44, 46, 47, 70, 50, 48, 74, 51, 73, 49, 52, 53, 54, 65, 64, 55, 56, 57, 60, 58, 59, 66, 69, 68, 76, 75, 78, 79, 81, 83, 82, 85, 86, 98, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 110, 107, 108, 109, 111, 112,