|
13.05.2011, 15:25 | #1 |
|
Beyaz Etçiler 2023 Hedefini Açıkladı
1. Uluslararası Beyaz Et Kongresi Geniş Katılımla Antalya'da Başladı
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) ve Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu (STBP) Başkanı Zuhal Daştan, Türkiye beyaz et sektörü olarak Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılında 3 milyon üretim ve 2,5 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini açıkladı. Türkiye'nin ilk beyaz et kongresi, Antalya Silence Beach Resort Otel'de başladı. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) ve Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu (STBP) tarafından düzenlenen ve 3 gün sürecek 1. Uluslararası Beyaz Et Kongresi'nde beyaz et sektörü üretimden tüketime kadar tüm yönleriyle ele alınıyor. 400 kişilik katılımın beklendiği kongreye 750'nin üzerinde katılım gerçekleşti. Ülkemiz hayvancılığının yüz akı sektörü olarak nitelenen tavuk eti endüstrisinin son yıllarda önemli gelişme ve ilerleme kaydettiğini belirten BESD-BİR ve STBP Başkanı Zuhal Daştan, "Sektörümüz yenilikleri çok yakından ve sürekli olarak takip ediyor ve teknolojisini devamlı revize ediyor. Entegrelerimiz kapsamında çiftlikten çatala üretimin hemen her aşamasında tutulan kayıtlar, sağlıklı ve kaliteli üretim seviyesini yükseltiyor. Ülkemizde AB standartlarında kaliteli üretim yapılıyor, tüketim de hızla artıyor" dedi. Sektör her yıl büyüyor, 2011'de üretimde yüzde 11 artış bekleniyor Sektörün 2010'da başarılı ama bir o kadar da sıkıntılı bir yıl geçirdiğini kaydeden Zuhal Daştan, "Toplam kanatlı eti üretimi ve kişi başı tüketimde son yıllarda düzenli olarak kaydedilen artış, 2010 yılında da sürdü. Sektör, 2010 yılında 2009'a oranla yüzde 20,3 büyüdü ve toplam kanatlı eti üretimi 1 milyon 420 bin ton seviyesinde gerçekleşti. 2011 yılındaki üretim artışının da yüzde 11 seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor. 2023 hedefimiz ise 3 milyon ton üretim" diye konuştu. "Piliç eti tüketiminde Avrupa Birliği ortalamasını geçtik" Türkiye'de 1990 yılında kişi başına 4 kg olan beyaz et tüketiminin bugün 19-20 kg seviyelerine yükseldiğini ifade eden Daştan, böylelikle AB ülkelerinde 2010'da kaydedilen kişi başı 17,7 kg'lık tüketim ortalamasını geçtiklerini bildirdi. Daştan, "2011'de kişi başı tüketimin 22 kg'a çıkacağını tahmin ediyoruz" dedi. Sektörün başarısını ihracata da yansıttığını ifade eden Zuhal Daştan, "2009'da 83 bin ton olan ihracat 2010'da 151 bin tona ulaştı. En büyük ihracat pazarımız Irak. Onu İran takip ediyor. Dünyanın en büyük ithalatçılarından Suudi Arabistan da 2011 hedeflerimiz arasında. Bu ülkeye ihracata başlamak için girişimlerimiz sürüyor. Sektör olarak hedefimiz, Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023'te 2,5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak" dedi. Sektörün en önemli sorunlarından birinin hammadde teminindeki sorunlar olduğunu vurgulayan Zuhal Daştan, "Kanatlı eti üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 70'i yem gideridir. Ülkemizde üretilen yem ham maddeleri maalesef toplam hayvan yemi üretimine yeterli değildir. Bir yandan akılcı tarım politikaları ile ihtiyacımız olan ham madde üretimi artırılmalı, fındıklar acilen sökülüp Mısır buğday ekimine yöneltilmeli, diğer yandan ham madde ihtiyacı önceden tespit edilip zamanında ihtiyaç duyulan ham maddeler ithal edilmelidir" diye konuştu. 3 gün boyunca 15 bilimsel oturumun yapılacağı kongrede GDO, tüketici sağlığı, gıda güvenliği, tüketim alışkanlıkları, üretim teknolojileri, yeni ürünler gibi pek çok konu masaya yatırılıyor. Ayrıntılar için: http://www.beyazetkongresi.com/ Kaynak: Haberler.com |
Sponsorlar/Google Reklamları |
Bu alandan sitenizi, ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Bilgi almak ve reklam vermek için bize ulaşın.
|
Etiket (Tag) Ekle |
uluslar arası beyaz et kongeresi |
|
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
I.Uluslararası Beyaz Et Kongresi | Zooteknist | Tarım Haberleri | 0 | 25.02.2011 21:06 |
TÜİK Kırmızı Et Üretim İstatistiklerini Açıkladı | genc__osman | Tarım Haberleri | 0 | 10.01.2011 16:05 |
Beyaz Peynir Yapımı | Mr.Muhendis | Gıda Mühendisliği ve Teknolojisi | 0 | 25.05.2010 18:14 |
Beyaz Şarap Üretimi | Mr.Muhendis | Gıda Mühendisliği ve Teknolojisi | 0 | 28.01.2010 17:04 |