28.08.2010, 12:33
|
#1
|
|
Guernsey Sığır Irkı
Kökeni ve Yayılma Alanı: Anavatanı Manç denizindeki Guernsey adasıdır. Guernsey İngiltere dışında diğer Avrupa ülkelerinde pek yaygın değildir. Amerika’da soykütüğüne kayıtlı guernsey ırkı inek sayısı sadece 100,000 dir. Guernsey ırkı Türkiye’ye yetiştirme amaçlı ithal edilmemiştir. Gaziantep’teki amerikan hastanesindeki süt ihtiyacını karşılamak üzere getirilmiştir. Zaman zaman bu işletmeden halka satılan hayvanlar ile GAK(güneydoğu Anadolu kırmızısı) ile melezlenmiştir. Bazı GAK hayvanlarında guernsey genotipi rastlanılmaktadır.
Fiziksel Özellikleri: Bu ırkın rengi açık geyik renginden koyu kırmızıya kadar değişir. Kıllar kısa ve parlak, deri yumuşak ve gevşek, orta incelikte ve koyu sarı renktedir. Beden ağırlığı erginlerde ortalama 450 kg’dır. Meme yapısı iyi olmakla beraber Jersey kadar mükemmel değildirler.
Fonksiyonel Özellikler: Bu ırklar canlı ve aktif hayvanlardır. Kolay yönetilirler. Otlama ve yemden yararlanma kabiliyeti jersey ve holştayn arasındadır. Düveler ilk buzağılarını 30 ay dolayında verirler. Doğum ağırlığı 30-35 kg’dır. 15-18 yaşa kadar buzağı ve süt verirler. Süt verimi 3500 kg’dır. Sütteki yağ oranı ise %4,5’dir. Amerika’daki süt verimi ise 4000 kg’dır bu hayvanların sütlerinde vitamin a değil de onun provitamini olan karoten geçmektedir. Buda insan beslenmesi açısından olumlu bir durumdur.
|
|
|