|
28.07.2010, 12:28 | #1 |
|
Ege Bölgesinde Sebzecilik
TÜRKİYE SEBZECİLİK BÖLGELERİ VE ÖZELLİKLERİ Ege Bölgesi : Bu bölge Aydın, Balıkesir, Burdur, Çanakkale, Denizli, Isparta, İzmir, Manisa ve Muğla illerinden oluşur. Bölgenin büyük kısmı özellikle sahil kesimi ve denizin etkisini sürdürdüğü dağlar arasındaki, denizden içeri doğru açılan ovalarda ılık deniz iklimi hüküm sürer. Bölgenin Balıkesir, Burdur, Isparta kara iklimi, Manisa ve Aydın illeri kara iklim ve kısmen deniz iklimi arası bir özellik sergiler. Ortalama sıcaklık 10-16oC’dir. Yaz ayları sıcaklığı 25-30oC ve bazı yıllar 35oC’ye kadar yükselir. Nadiren 40oC’ye çıkar. Kış ayları sıcaklığı 5-10oC olup, karasal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde 0-5oC arasındadır. Kıyıda yıllık yağış miktarı 400-600 mm’dir ve iç kesimlerde 200-400 mm’ye kadar iner. Hava rutubet oranı ortalama % 60-70’dir. Yazın rutubet oranı düşer, kışın yükselir. Yaz günleri sayısı 120-180, kış günü sayısı iç kesimlerde 10-90’dır. Kıyıda ender olarak bazı yıllar da 0-5 gün arasında gerçekleşir. Donlu günler sayısı kıyıda 1-10, iç kesimlerde 40-50’ye kadar çıkar. Sebzecilik, gün geçtikçe bölgenin bütün illerine yayılmaktadır. İzmir, Manisa, Aydın, Balıkesir, Muğla ve Çanakkale illerinde üretim alanı ve miktarı oldukça fazladır. Kendi il gereksinimlerini karşıladıkları gibi, fazla ürünü Türkiye içine ve dış ülkelere sevk ederler. Bölgede ser sebzeciliği hızlı bir gelişim göstermiştir. Başta Muğla olmak üzere İzmir ve Aydın illerinde geniş çapta yayılmıştır. Diğer taraftan turfanda sebzecilik yanında, esas olarak tarla sebzeciliği göze çarpar. Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir illerinde konserve fabrikalarına domates, turşuluk hıyar, fasulye, bezelye, sivri biber ve lahana üretilmektedir. İklim koşullarının 120-180 gün dışarıda yetiştiricilik yapma olanağını sunması, yıl içinde 2-3 sebzeyi arka arkaya aynı alandan kaldırmayı mümkün kılar. Cetvel 7.4-7.5’de bölgenin sebze üretim alanları ve üretim miktarları verilmiştir. 1992-2000 yılları arasındaki istatistik verilere göre 170-210 bin hektar alandan 4,5- 6,0 milyon ton sebze elde edilmektedir. Ege bölgesi yeraltı sıcak suları bakımından Türkiye’nin en zengin yeridir. Maden Tetkik Arama Enstitüsü’nün yıllar öncesi yaptığı sondaj çalışmalarında 800-2000 m derinlikten jeotermal sıcak sular yeryüzüne çıkartılmış ve çıkartılmaya zaman zaman devam edilmektedir. Çıkan sular 80-120oC sıcaklığa sahiptir. Bu sıcak sulardan çeşitli şekillerde fayda sağlamak mümkündür. Günümüzde birçok ülkede binaların ısıtılması, elektrik enerjisi elde edilmesi, Cetvel 7.2. Kuzey Orta Anadolu Bölgesi Sebze Üretim Alanları (hek) (Kaynak : Tarım Bakanlığı İstatistikleri) Sebze Çeşitleri 1992 1994 1996 1998 2000 Ortalama Beyaz lahana 1.753 1.632 1.459 1.259 1.290 1.478 Yaprak lahana 335 300 308 316 225 302 Marul 559 620 870 1.091 1.379 903 Kıvırcık 3.128 1.784 2.417 2.521 2.469 2.463 Ispanak 2.428 3.490 3.334 3.343 3.550 3.229 Pırasa 1.689 1.641 1.620 1.618 1.485 1.610 Pazı 7 10 12 15 - 11 Semizotu 79 81 61 50 50 64 Tere 73 57 34 14 50 35 Dereotu 20 - - 2 5 9 Nane 25 27 45 41 48 37 Maydanoz 235 250 235 228 244 238 Roka - - - 8 18 13 T. Fasulye 7.408 7.562 8.361 8.224 7.850 7.881 T. Bakla 242 208 217 196 227 218 T. Bezelye 148 331 342 374 493 337 B. Fasulye 852 874 864 822 896 861 Börülce 1 - - - 11 6 Bamya 326 378 336 319 305 332 Balkabağı 1.178 1.132 1.000 927 904 1.028 Kavun 47.184 49.364 44.338 39.009 37.864 43.551 Karpuz 21.860 22.514 17.415 15.183 15.085 18.411 Sakız Kabağı 1.312 1.216 1.319 1.441 1.210 1.299 Hıyar 4.831 5.473 5.178 5.128 5.092 5.140 Patlıcan 1.698 1.297 1.279 1.222 1.232 1.345 Domates 13.581 14.664 16.284 16.031 17.430 15.598 Dolma Biber 1.158 1.818 1.605 1.305 1.232 1.423 Sivri Biber 2.853 3.028 3.511 3.255 3.214 3.172 Sarmısak 174 213 187 154 185 182 Soğan 2.806 3.004 3.211 3.252 3.449 3.144 Havuç 2.584 2.726 2.867 2.886 2.936 2.799 Bayır Turpu 540 229 219 203 232 284 Kırmızı Turp 249 56 185 192 230 182 Yer Elması 55 6 36 31 23 30 Şalgam 29 29 6 13 11 17 Karnabahar 31 39 90 100 169 85 Toplam 121.431 126.053 119.245 110.773 111.093 117.717 Cetvel 7.3. Kuzey Orta Anadolu Bölgesi Sebze Üretim Miktarı ( ton) (Kaynak : Tarım Bakanlığı İstatistikleri) Sebze Çeşitleri 1992 1994 1996 1998 2000 Ortalama Beyaz lahana 37.685 33.437 28.949 26.256 30.194 52.712 Yaprak lahana 7.122 6.451 6.650 7.042 4.353 6.323 Marul 8.177 8.453 12.279 17.848 30.613 15.474 Kıvırcık 15.164 29.739 39.171 47.323 51.233 42.526 Ispanak 20.347 30.339 29.209 32.311 32.530 28.947 Pırasa 27.906 31.099 30.116 30.136 30.737 29.998 Pazı 130 180 216 270 - 151 Semizotu 3.108 1.165 793 751 708 1.305 Tere 561 450 234 110 170 305 Dereotu 199 - - 5 100 101 Nane 105 154 290 269 305 224 Maydanoz 693 842 813 945 1.162 891 Roka - - - 36 183 109 T. Fasulye 51.404 54.103 58.378 62.715 62.117 57.743 T. Bakla 1.747 2.080 2.040 2.051 2.147 2.013 T. Bezelye 776 1.630 1.865 2.731 3.615 1.463 B. Fasulye 6.105 6.284 5.860 5.117 5.640 5.801 Börülce 1 - - - 55 28 Bamya 668 1.019 950 1.055 931 924 Balkabağı 15.150 15.597 15.010 16.327 15.134 15.443 Kavun 548.992 559.334 605.202 541.174 557.002 562.340 Karpuz 247.814 271.118 327.935 335.451 314.004 299.264 Sakız Kabağı 18.724 19.624 23.083 23.396 20.837 21.132 Hıyar 71.010 78.850 76.246 80.534 80.916 77.911 Patlıcan 22.031 18.017 19.526 17.020 17.643 18.847 Domates 332.850 430.257 566.017 536.172 606.204 494.300 Dolma Biber 12.214 24.981 19.542 16.607 15.525 17.773 Sivri Biber 33.622 33.007 42.192 40.889 36.299 37.201 Sarımsak 1.090 1.506 1.309 1.083 1.206 1.238 Soğan 38.454 43.313 50.703 40.753 56.237 45.892 Havuç 97.808 111.478 120.041 122.506 120.505 114.467 Bayır Turpu 6.758 2.482 2.658 2.870 3.474 3.648 Kırmızı Turp 4.521 591 4.629 5.401 6.550 4.338 Yer Elması 754 84 542 541 386 461 Şalgam 332 319 65 161 101 195 Karnabahar 280 690 1.431 1.500 2.802 1.340 Toplam 1.634.302 1.818.673 2.093.944 2.019.356 2.111.618 1.962.828 Cetvel 7.4. Ege Bölgesi Sebze Üretim Alanları (hektar) (Kaynak : Tarım Bakanlığı İstatistikleri) Sebze Çeşitleri 1992 1994 1996 1998 2000 Ortalama Beyaz lahana 3.309 3.360 3.742 4.190 4.186 3.357 Yaprak lahana 54 35 59 48 48 48 Enginar 541 595 747 964 967 762 Kereviz 520 508 818 621 545 622 Marul 1.856 2.075 2.053 2.276 2.748 2.201 Kıvırcık 393 426 465 526 578 477 Ispanak 4.142 4.453 4.854 4.743 5.175 4.663 Pırasa 3.400 3.239 3.504 3.480 3.669 3.458 Pazı - - 20 21 21 20 Semizotu 3 15 21 26 24 17 Tere 9 27 27 22 24 21 Dereotu 4 10 11 44 53 24 Nane 6 18 19 19 24 17 Maydanoz 556 610 647 709 819 668 Roka 15 57 62 72 67 54 T. Fasulye 9.605 9.551 9.507 9.950 11.106 9.943 T. Bakla 2.215 2.314 2.126 2.047 1.923 2.125 T. Bezelye 1.198 1.911 1.733 1.876 2.092 1.760 B. Fasulye 926 1.458 1.960 972 1.162 1.295 Börülce 627 768 1.221 1.254 1.373 1.052 Bamya 2.915 3.974 4.285 1.122 3.940 3.844 Balkabağı 490 477 433 442 476 463 Kavun 22.566 26.222 27.643 27.717 27.400 26.309 Karpuz 33.036 36.080 32.632 31.799 32.928 32.695 Sakız Kabağı 2.717 2.921 2.422 2.101 2.159 2.464 Hıyar 8.108 7.985 9.565 8.751 8.490 8.579 Patlıcan 8.147 8.671 8.734 8.026 8.159 8.347 Domates 47.215 46.026 53.746 62.316 63.317 54.524 Dolma Biber 5.287 4.118 3.022 2.816 2.873 3.623 Sivri Biber 7.393 8.798 12.221 13.055 13.677 11.028 Sarmısak 515 519 539 498 536 521 Soğan 2.558 2.748 2.632 2.469 2.587 2.598 Havuç 1.682 2.172 3.283 2.222 1.560 2.163 Bayır Turpu 347 412 345 329 350 356 Kırmızı Turp 162 128 163 167 205 135 Yer Elması - - 1 1 2 1 Şalgam - - - - 14 14 Karnabahar 2.403 2.548 2.894 2.782 2.852 2.695 Kuşkonmaz 4 3 3 3 3 3 Toplam 174.924 185.232 198.159 200.476 208.132 192.946 Cetvel 7.5 Ege Bölgesi Sebze Üretim Miktarı (ton) (Kaynak : Tarım Bakanlığı İstatistikleri) Sebze Çeşitleri 1992 1994 1996 1998 2000 Ortalama Beyaz lahana 96.242 101.703 109.693 124.736 126.739 111.822 Yaprak lahana 1.105 816 1.672 1.560 1.760 1.382 Enginar 6.306 7.620 10.653 15.432 13.643 10.730 Kereviz 6.940 8.116 14.675 10.936 11.147 10.362 Marul 29.487 35.636 35.898 41.138 56.105 39.812 Kıvırcık 4.475 4.420 4.900 5.644 6.416 5.171 Ispanak 31.736 37.336 44.159 42.545 49.418 41.038 Pırasa 88.474 83.041 88.668 86.514 89.605 87.260 Pazı - - 200 210 205 202 Semizotu 272 213 170 213 167 207 Tere 41 87 121 107 122 95 Dereotu 17 53 56 209 256 118 Nane 24 109 109 103 128 94 Maydanoz 5.761 5.757 6.008 6.705 8.011 6.448 Roka 95 319 394 474 377 331 T. Fasulye 80.972 82.377 87.465 88.429 104.300 88.708 T. Bakla 18.301 18.148 17.011 16.524 15.087 17.014 T. Bezelye 6.202 10.769 9.325 13.057 13.127 10.496 B. Fasulye 7.389 10.474 14.547 7.436 8.696 9.708 Börülce 4.721 5.154 8.337 8.356 10.466 7.406 Bamya 9.392 14.872 14.801 14.501 14.956 13.704 Balkabağı 6.816 7.336 8.087 9.071 9.912 8.252 Kavun 431.910 491.507 522.367 543.734 539.236 505.705 Karpuz 905.939 1.065.877 1.014.252 1.006.397 1.068.073 1.012.107 Sakız Kabağı 46.055 62.753 52.738 43.994 47.224 50.552 Hıyar 150.599 191.284 239.421 270.083 317.532 233.783 Patlıcan 206.690 246.352 235.394 217.358 217.679 224.694 Domates 1.932.249 1.848.202 2.280.041 2.574.025 2.780.730 2.283.049 Dolma Biber 76.321 59.012 46.754 46.358 45.890 54.867 Sivri Biber 131.118 155.727 245.824 282.331 286.579 220.315 Sarımsak 6.047 5.170 5.094 4.838 5.284 5.286 Soğan 42.299 43.880 42.894 38.826 409.736 41.760 Havuç 42.955 60.207 71.142 60.022 43.056 55.476 Bayır Turpu 6.396 6.685 6.135 6.496 6.472 6.490 Kırmızı Turp 1.605 1.640 2.204 2.276 2.912 2.127 Yer Elması - - 10 7 10 9 Şalgam - - - - 195 195 Karnabahar 46.263 51.407 58.792 57.719 57.040 54.244 Kuşkonmaz 20 15 15 12 12 14 Toplam 4.431.235 4.724.074 5.300.026 5.648.376 6.368.303 5.221.003 kimyasal tuzların istihsali, turizm amaçlı tesislerde insan sağlığı açısından kullanılması, yine güzel tabiat harikaları yaratılması ve tarımsal alanda kullanılması olasıdır. Tarım alanında sıcak sulardan çiftlik evlerinin, ahırların, kümeslerin, mantar yetiştirme evlerinin ve serlerin ısıtılmasında, sebzelerin kurutulmasında ve soğuk hava depolarında yararlanılır. Bizde tarım alanında sıcak suların uygulamaya konuluşu 30-35 yıl öncesi başlamıştır. İlk çalışma Denizli ili Sarayköy’de serleri ısıtılmasıyla yapılmıştır. Daha sonra uygulama İzmir Balçova ve Bergama ilçelerinde başlamıştır. Ege Bölgesinde domates 2,2 milyon ton, karpuz 1 milyon ton, hıyar, kavun 500 bin ton, patlıcan ve sivri biber 200-250 bin ton, lahana 100 bin ton, pırasa ve taze fasulye 80 bin ton, ıspanak ve marul 40 bin ton, bakla ve pazı 10 bin ton üretilmektedir. Kaynak: Genel Sebzecilik Kitabı Prof. Dr. Atila Günay |
Sponsorlar/Google Reklamları |
Bu alandan sitenizi, ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Bilgi almak ve reklam vermek için bize ulaşın.
|
Etiket (Tag) Ekle |
bölgesinde, ege, sebzecilik |
|
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Organik Sebzecilik Videosu | Mr.Muhendis | Tarımsal Videolar | 2 | 20.12.2010 21:13 |
Kuzey Orta Anadolu Bölgesinde Sebzecilik | Livadi | Bahçe Bitkileri | 0 | 28.07.2010 12:26 |
Sebzecilik Hakkında - PDF | Livadi | Bahçe Bitkileri | 4 | 05.05.2010 14:34 |
Doğu Anadolu Bölgesinde Aşı Ne Zaman Yapılır ? | Mehmet BULUT | Tarımsal Sorular ve Cevaplar | 1 | 04.03.2010 21:42 |
Sebzecilik Tarım Takvimi | Livadi | Tarım Haberleri | 0 | 09.12.2009 00:43 |