|
28.01.2010, 15:51 | #1 |
|
Süt ve Süt Ürünlerinde Kül Tayini
01.01. Yöntemin Prensibi
Kül, gidalarda mineral ve tuz içeriginin bir göstergesidir. Belli bir miktar numunenin yakilip küllendirilerek kül miktarinin saptanmasi ilkesine dayanir. 01.02. Deneyin Yapilisi Porselen krozeler kullanilmadan bir gün önce içerisine nitrik asit (HNO3) koyularak bekletilir. Ertesi gün önce musluk suyu ile iyice çalkalanir daha sonra saf sudan geçirilerek kurutulduktan sonra sabit tartima getirilir. Krozenin darasi kaydedilir (M1). Daha sonra numuneden 3-5 g örnek krozeye tartilarak alinir. Krozeler bir gece 110 ºC’da etüvde bekletilir. Böylece örnegin yavas yavas kurumasi saglanir. Aksi taktirde kül firinina direkt koyuldugu zaman siçramalar meydana gelir. Daha sonra 520 ºC’deki kül firinina koyularak 5-6 saat bekletilir.Bu sürenin sonunda eger karbonlasmis kisim varsa süre biraz daha uzatilir. Daha sonra krozeler desikatöre alinarak oda sicakligina gelene kadar bekletilir ve tartim alinir (M2). 01.03. Hesaplamalar % Kül = [ (M2-M1) / m ] x 100 M2= Yakmadan sonraki kroze+ kül agirligi M1= Sabit tartima getirilen krozenin agirligi m = Alinan örnek agirligi Eger kurumaddede sonuç isteniyorsa yukaridaki deger 100/Km faktörü ile çarpilir. Km = Numunenin 100 graminin içerdigi kuru madde miktaridir. 01.04. Kullanilan Malzemeler Nitrik Asit Porselen kroze Analitik Terazi Etüv Kül Firini Desikatör |
Sponsorlar/Google Reklamları |
Bu alandan sitenizi, ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Bilgi almak ve reklam vermek için bize ulaşın.
|
Etiket (Tag) Ekle |
kül, süt, tayini, Ürünlerinde |
|
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Süt ve Ayranda Toplam Kuru Madde Miktarı Tayini | Mr.Muhendis | Süt Teknolojisi | 0 | 28.01.2010 15:39 |
Su Ürünlerinde Eğitim Araştırma ve Geliştirme - Pdf | Livadi | Ders Notları | 0 | 01.01.2010 03:25 |
Su Ürünlerinde Av Araçları ve Avlanma Metodları | Livadi | Su Ürünleri | 0 | 24.12.2009 11:10 |