![]() |
Zootekni Bölümünün Tanıtımı
Zootekni Bölümü Nedir - Zootekni Bölümünün İçeriği Nedir
Bu konuda, bölümü seçmek isteyen adaylar için bölümün tanıtımı yer almaktadır. Sadece ilk mesaj içerisinde değil, konudaki bütün mesajlarda tanıtımlar yer almaktadır. Lütfen konudaki bütün mesajları inceleyiniz. |
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tanıtım yazısıdır.
Tarihçe, Özgörüş ve Özgörev Zootekni Bölümü, tarımsal üretimin hayvansal kökenli olanlarının üretimini ve ürünlerinin gerek nitelik gerekse nicelik yönünden ekonomik olarak artırılmasını amaçlayan yetiştirme, ıslah, besleme ve sağlık koruma ile ilgili lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri vermektedir. Bölüm ülke çapında araştırmalarının yanında, bölgenin hayvansal üretimle ilgili çeşitli sorunlarına çözüm getirebilecek bilimsel ve uygulamalı araştırmalarda yürütmektedir. Zootekni Bölümü ülkemizde hayvansal üretim ile ilgili eğitim-öğretim ve araştırmalar yapmak amacıyla, 1970-71 öğretim yılında 20 öğrenci alarak faaliyete geçen, Fakültemizin ilk üç bölümünden birisidir. Bölüm öğrencileri ilk yıl FKB eğitimini Ege Üniversitesi’nde görmüşlerdir. 1971-72 eğitim öğretim yılında birinci sınıf öğrencileri FKB eğitimlerini Ankara Üniversitesi’nde sürdürmüşlerdir.1972-73 öğretim yılında da FKB eğitimi Ankara Üniversitesi’nde devam etmiştir. Adana’daki ilk FKB eğitimi 1973-1974 yılında başlamıştır. Bugün Zootekni Bölümü sığırcılık, koyunculuk, süt keçiliği, tavukçuluk, balıkçılık, arıcılık, tavşancılık, hindicilik, pekin ördeği yetiştirme, bıldırcın yetiştirme, ipek böceği yetiştirme ve hayvan besleme konularında eğitim- öğretim ve araştırma faaliyetlerini etkin ve sağlıklı yürütebilecek tesis ve laboratuarlara sahip bulunmaktadır. Çalışma Konuları * Yemler ve Hayvan Besleme * Kümes Hayvanları Besleme * Ruminant Hayvan Besleme * Biyometri ve Genetik * İstatistik * Genetik * Hayvan Yetiştirme * Küçükbaş hayvan yetiştirme ve Islahı, * Büyükbaş hayvan yetiştirme ve Islahı, * Arı yetiştiriciliği ve Islahı * Kümes hayvanları Yetiştirme Araştırma Olanakları Ve Altyapı * ÇÜZF Araştırma ve Uygulama Çiftliği Süt Sığırcılığı Ünitesi (100 baş sağmal inek) * ÇÜZF Araştırma ve Uygulama Çiftliği Koyunculuk ünitesi (250 baş) * ÇÜZF Araştırma ve Uygulama Çiftliği Süt Keçiciliği Ünitesi (250 baş) * ÇÜZF Araştırma ve Uygulama Çiftliği Kümes Üniteleri (1 araştırma kümesi ve kuluçka ünitesi) * ÇÜZF Araştırma ve Uygulama Çiftliği Hindicilik Ünitesi (300 ebeveyn kapasiteli) * Tavşancılık Ünitesi * Arıcılık Ünitesi (2 laboratuarlı bir yönetim binası ve 250 koloni) * Pekin Ördeği Ünitesi (300 ördeklik kümes ve 1000 m2lik 2 beton havuz) Ülke Tarımına ve Çukurova Bölgesine Yaptığı Katkılar * Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik Zooteknistler yetiştirmek * Türkiye’nin ve öncelikle de bölgenin hayvan yetiştirme ve ıslahı konularında yaşanan ve yaşanması muhtemel problemleri çözmeye yönelik alternatif çözüm yolları geliştirmek * Ülke ihtiyaçları ve hayvancılık alanında ülke geleceğinde gereksinmeleri dikkate alarak bilim adamı yetiştirmek * Ulusal ve uluslararası ölçekte fayda yaratacak temel ve uygulamalı araştırma yürüterek bilgi üretmek ve bunu verimlilik esasında iş gören hayvancılık camiasında hizmetine sunmak Mezunların Çalıştıkları Kurum, Kuruluş ve Çalışma Olanakları * Yem Fabrikaları Ve Yem Katkı Üretim Fabrikaları * Tarım Ve Hayvancılık İşletmeleri * Tarım İl Müdürlükleri ve Tarımsal Araştırma Enstitüleri * Damızlık İşletmeleri * Damızlık Birlikleri * Tarım Kredi Kooperatifleri * İl Sağlık Müdürlükleri * Gıda Kontrolörlüğü * Mezbahaneler * Hayvan Yetiştiricilere Danışmanlık Hizmetleri Sunmak * Tarımsal İlaç Satımı İçin Bayilik Hizmetleri * Tarım Bakanlıklarında Ziraat Mühendisi Olarak * Hayvan Yetiştirme, Besleme Ve Islahı Konularında Geleceğin Bilim Adamları Olarak Ülke Hayvancılığına Katkı Sağlamak. |
Arkadaşlar Zootekni Bölümü öğrencisi olarak bölümümüz hakkında bilgi vereyim:
Tarımsal üretim bitkisel üretim ve hayvansal üretim olarak ikiye ayrılır. Hayvansal üretimin Ziraat Fakültelerindeki bölümü Zootekni Bölümü oluyor. Bazı üniversitelerde Hayvansal Üretim Programı olarak da geçiyor. Ekonomik önem taşıyan bütün hayvanların üretimi Zootekninin ilgi alanına girer. Bu bölümlerden mezun olan adaylar Zooteknist Ziraat Mühendisi ünvanını kazanırlar. Hayvanları,hayvan yetiştiriciliğini,doğayı,zirai üretim yapmayı seven adaylar için çok güzel bir bölüm. Biz Zootekni Bölümünde okuyoruz deyince ilk karşılaştığımız soru: 'Veteriner mi olacaksınız?' oluyor. Halbuki Veteriner Fak. ve Ziraat Fak. ayrı ayrı. Veteriner Hekim ve Zooteknistin sahadaki görevleri farklıdır. Zooteknist işletmede hayvanların dengeli beslenmesi-yetiştirilmesi, rasyon hazırlama, işletmedeki yemlerin kontrolü-temini, hayvansal üretim miktarı ve kalitesinin arttırılması, hayvan refahının arttırılması, sağlıklı ve yeterli gıda üretiminin sağlanabilmesi konularında hizmet verir. İşletmedeki Veteriner Hekimler ise; hayvan sağlığının korunması, hayvan hastalıklarının teşhis ve tedavisi, hayvan ilaçlarının uygulanması, aşılama, suni tohumlama uygulamalarının takibi gibi konularda hizmet verir. İşletmede, Zooteknist ve Veteriner Hekim herzaman uyumlu çalışır. Zooteknist her zaman işletme veriminin arttırılması, metabolik rahatsızlıkların önlenmesi, hastalıkların önlenmesini hedefler. Hastalık durumunda ve rutin aşılamada Veteriner Hekimler devreye girer. Bu iki mesleğin uyumu ile üretim başarısı artar... Biraz da Zootekni Bölümünde görülen bölüm derslerinden bahsedelim: Hayvancılık Organizasyonları Hayvan Besleme İlkeleri Hayvan Besleme Biyokimyası Yemler Bilgisi ve Teknolojisi Hayvan Anatomisi ve Fizyolojisi Hayvan Besleme Fizyolojisi ve Metabolizması Karma Yem Teknolojisi Hayvancılıkta Biyoteknoloji ve Suni Tohumlama Türkiye Hayvancılığı Hayvan Hastalıkları ve Sağlık Koruma Hayvan Islahı Rasyon Hazırlama Teknikleri Hayvan Yetiştirme İlkeleri Üreme Biyolojisi ve Doğum Bilgisi Kanatlı Hayvan Yetiştirme Süt Sığırlarının Beslenmesi Tavşan Yetiştiriciliği Tek Midelilerin Beslenmesi Ana Arı Yetiştiriciliği Bal Arısı Yetiştiriciliği Arı Zararlıları ve Hastalıkları Büyükbaş Hayvan Besleme Küçükbaş Hayvan Besleme Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Yetiştirme Kürk Hayvanları Yetiştiriciliği Kanatlıların Beslenmesi Tavukların Beslenmesi Mezunların Çalıştıkları Kurum, Kuruluş ve Çalışma Olanakları: * Yem Fabrikaları Ve Yem Katkı Üretim Fabrikaları * Tarım Ve Hayvancılık İşletmeleri * Tarım İl Müdürlükleri ve Tarımsal Araştırma Enstitüleri * Damızlık İşletmeleri * Damızlık Birlikleri * Tarım Kredi Kooperatifleri * İl Sağlık Müdürlükleri * Gıda Kontrolörlüğü * Mezbahaneler * Hayvan Yetiştiricilere Danışmanlık Hizmetleri Sunmak * Tarımsal İlaç Satımı İçin Bayilik Hizmetleri * Tarım Bakanlıklarında Ziraat Mühendisi Olarak * Hayvan Yetiştirme, Besleme Ve Islahı Konularında Geleceğin Bilim Adamları Olarak Ülke Hayvancılığına Katkı Sağlamak. |
Arkadaslar ben Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fak. Zooteki Bölümü öğrencısıyım. Bölümümüz çok güzel. Gerek çalışma imkanları gerekse iş olanakları çok iyi durumda. Hayvanları,dogayı,ziraatı seven kişiler için ideal bir bölüm. Eğer hayvan beslemeyi-üretmeyi seviyorsanız, hayvansal üretimde ben de varım diyorsanız;
İşte size en ideal bölüm... |
selam kelam
Merhaba ben bu yıl liseden mezun oldum 19Mayıs Üniv.zootekni bölümüne yerleştim.okul hakkında hiç bilgim yok çok da heyecanlıyım sevinçliiyim ayrıca köy çocuğuyum başarabileceğimi sanıyorum.biraz bilgi verirseniz sevinirim ****@hotmail.com a mail atarsanız yada eklerseniz sevinirim.iyi geceler
|
Alıntı:
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi bölümümüzden gereken bütün bilgilere ulaşabilirsiniz. Takıldığınız noktaları yine ilgili bölümden sorabilirsiniz. Samsun'dan çok kişi var. Yardımcı oluruz. |
Alıntı:
HOŞGELDİNİZ Hakkı Öztürk; Öncelikle şunu söyleyeyim sana: Zootekni Bölümü Ziraat Fakültesinin en gözde bölümüdür diyebilirim. Üniversitemiz bölüm hocalarımız da çok iyi, bilgili, tecrübeli kişiler. Üniversitemiz kampüsü içerisinde Zootekni Bölümü için ayrılmış Hayvancılık İşletmesi var. Fakülte açılınca bütün kampüsü gezdirecekler size. O zaman daha iyi tanıyacaksın. Şimdiden Başarılar Diliyorum...:good::a070::thumbup: |
Arkadaşlar Zootekni Bölümü ve Zooteknistlik hakkında güzel bir sunu hazırladım. Zootekni Bölümü seçmeyi düşünen veya Zootekni Bölümü'ne yeni başlayan adaylar için çok yararlı olabilecek bir sunu... Aşağıdaki linki tıklamanız yeterli. :thumbup:
Zooteknist Nedir? |
Arkadaşlar Zootekni Bölümü ve Zooteknistlik ile ilgli başka bir sunu daha hazırladım. Üniversiteye yeni başlayacak adaylar ve Zootekni Bölümü'nü düşünen adylar için özel hazırladım.
Sunuda; Zootekni Bölümü'nün sektördeki alanları, Zootekni Bölümünün kolları ve mezun olanların iş ve kariyer olanakları, Zooteknistlerin görevleri ve zooteknistlik ile ilgili merak ettiklerinizi bulabileceksiniz. :) Sunuyu indirmek için tıklayınız. |
Genel Tanım:
Büyükbaş (Sığır, Manda ve At) ve küçükbaş (koyun, keçi) ile kümes hayvanları (tavuk, bıldırcın, hindi, kaz, ördek, devekuşu, tavşan vb.) hayvanların yetiştirilmesi, beslenmesi, uygulamalı hayvan ıslahı, besleme ile ilgili çeşitli araştırmalar, temel ve alternatif yem kaynaklarından yararlanma, hayvancılıkta bilgisayar kullanımı, hayvancılıkta biyoteknolojiden yararlanma, deneme ve planlama, projelendirme ve organizasyon konularında uzman yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür. Faaliyet Alanları: Bu alanda iyi yetişmiş insan gücüne duyulan ihtiyaç oldukça fazladır. Mesleğin Gelecek 10 Yıldaki Durumu: Gelecekte de ihtiyaç duyulan bir meslek dalı olmaya devam edecektir. Bu Mesleği Seçenlerde Ne Gibi Nitelikler Olmalı: Fen bilimlerine özellikle biyoloji ve kimya alanına ilgili ve bu alanda başarılı olması Araştırmacı olması Açık havada çalışmaktan hoşlanması Hayvan ve bitki yetiştirmeye meraklı olması |
Zootekni bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisans yaparak veterinerlikten ders alabilir miyiz
|
Alıntı:
İlgili enstitüden bilgi alabilirsiniz. |
herkese selamlar bende bir zooteknist adayıyım ksü 1.sınıftayım bölüme girmeyi düşünen arkadaşlara tavsiye ederim..hem iş açısından hem de birçok açıdan çok güzel bir bölümümüz var..biraz da hayvanlara ve ziraate ilgiliyseniz hiç kaçırmayın...
|
slm
Alıntı:
|
Alıntı:
Merhabalar; Zooteknistler gıda üretiminin birinci basamğındadır. Yani et-süt-yem-yumurta gibi gıdaların üretiminden sorumludur. Bu ürünlerin depolanması-işlenmesi-pazarlaması gibi konuların da sizin bölüme girmesi dolayısıyla, Zooteknistlikdeki başarınız artacaktır diye düşünüyorum. :good: Biz Zootekni Bölümünde gıda dersi olarak Gıda Teknolojisi dersi aldık. Bazı üniversitelerde bu ders Et Teknolojisi ve Süt Teknolojisi olarak veriliyor. Gıda alanındaki bilgileriniz Zootekni'de işinize yarar. Özellikle Hayvan Besleme Biyokimyası, Hayvan Besleme Fizyolojisi ve Metabolizması ve diğer besleme derslerinde yardımcı olur. |
tesekkur ederım.
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar özellikle bölüm hocamız Doç. Dr. Ali Vaiz GARİPOĞLU hocamızın bir sözü var. Ben Zooteknist olur muyum diye kendisine soranlara güzel bir cevap, İyi bir Zooteknist günü kendisine göre planlayan değil, hayvanlara göre planlayandir diye...
|
Alıntı:
Seneye Namık Kemal Üni. öğrencisi olarak forumda dolaşırım inşallah :D Bir de çiftlik kuracak parayı bulursam daha da iyi dolaşırım :D :D |
ben zootekni bölümünü tercih etmek istiyorum iş imkankları nasıl acaba ?
|
Alıntı:
Zooteknist nickli arkadaşımızın mesajlarını okuyunuz. Kendisi bu konuda çok fazla detaylı bilgi verdi. Bundan sonra da verecektir. Onları okuduktan sonra hala daha kafanızda sorular oluşursa kendisine sorabilirsiniz. |
Tarla bitkilerinden zootekniye geçiş yok mudur peki ?
|
Alıntı:
Burda cevap vermiştim. Bir lisans programından başka bir lisans programına LYS'den başka geçiş yöntemi varsa ancak ÖSYM bilir. Bürolardan bilgi almanızı tavsiye ederim. |
merhaba.ben zootekni hakkında bilgi almak istiyorum?türkiyede ki iş olanakları nasıl bundan 4-5 sene sonra iş bulunabilir mi?ankara üniversitesini tercih edicem.
|
Alıntı:
Konunun diğer sayfalarında bununla ilgili çok fazla bilgi verildi. Onları incelediniz mi ? |
Zootekni ve Bahçe bitkileri aynı anda okunulabilir mi?
|
Alıntı:
|
ben aydında oturuyorum adnan menderes üniversitesinde zootekni okumak istiyorum acaba devlet kurumlarındda çalışma olanakları nedir?:e010:
|
Alıntı:
|
Selamun aleyküm arkadaşlar:
ben suan işletme okuyorum ama zooteknii bölümünü istiyorum . Çok kararsızım iş olanakları nasıl bu bölümün kpss de kaç puan ile atanıyor. bu bölümü bitirenlerin hayvancılık kredisi alırken daha fazla imkan sağlıyorlar mı . özelde daha çok ankara çevresindeki özellerde iş olanakları nasıl .. işini masa başımı yapıyorsun? yardımcı olursanız çok sevinirm |
Alıntı:
Merhabalar; Zootekni Bölümü için aranacak ilk şart; hayvanları/doğayı sevmek, hayvan besleme-yetiştirme alanına ilgi duymaktır. Zootekni'ye veya Ziraat Fakültesi'nin diğer bölümlerine, ilk şart dediğim kısmı yerine getirmeden; KPSS ile atamaları güzel, özel iş imkanı da iyi, devlet de destekliyor diyip kendinizi Zootekni'ye atarsanız hüsrana uğrarsınız. Önce bölümü sevin, daha sonra araştırın. Bu konuda iki ayrı sunu hazırlamıştım ben, onları iyice inceleyin. Zootekni Bölümü'nün heryerde iş imkanı çok. Ankara ve çevre iller hayvancılığın arttığı yerler. Mezun olunca iş bulmak her bölüm olduğu gibi büyük pay size düşüyor. Kendinizi her alanda geliştirip, sahaya öyle çıkmalısınız. Bir Zooteknistin işi sahada da çok olur masa başında da. Zooteknist gözlemini sahada yapar, gerekli hesapları-yönetimi de masabaşında yapar. Zootekniztliğin ikinci şartı da; saha çalışmalarını sevmektir. Umarım yardımcı olmuştur. Önemle rica ediyorum, önceden hazırladığım, bu konudaki iki sunuyu da incele, kendi yapınla karşılaştır.:) |
herkeze mrhba arkadaslar sızlere bırkac sorum olacak bana yardımcı olursanız cok sevınırım ben bu sene kısmetse üni. baslayacam fakat aklımda suanda cevap bulamadıgım bazı soru ısaretlerı mevcut ılk olarak zooteknı okuyan bır kısı hayvan gen ve dna sı gıbı bır takım ıslerle labarotuvarda calısabılıyormu?? son olarakta zootekni ıle veterıner arasındakı farkları soyleyebılırmısınız...Kısmet olrsa bu ssene 2 meslekten bırısını sececem...:)
|
Alıntı:
Sorularınızın cevapları önceki sayfalarda bulunuyor. Oralardan bilgi alabilirsiniz. Kısaca cevap verirsem; lisans eğitimde o şekilde bir lab. çalışması olduğunu sanmıyorum. Lisansüstü eğitime devam ederseniz çalışabilirsiniz. Diğer sorunuz... Zooteknistler hayvan besleme konusunda, veteriner hekimler hayvan sağlığı konusunda çalışır. |
dönem basında sınava hazırlanırken kısmet olursa ya veteriner yada zootekni okuyacam dıye baslamıstım bugunde ygs acıklandı suanda gıdısat zootekni gibi gorunuyor...:)
|
merhaba arkadaslar aklıma ufak bırsey takıldı sızlerede sormak ıstedım zootekni okurken universite fark edıyormu? Ufak bır arastırdım bazı üni.zorunlu hazırlk varmıs.:)
|
Alıntı:
Ülkemizde çoğu kişi isme göre bölüm seçimi yapsa da, bir kesim akademisyen kadrosunu, imkanlarını araştırıyor. En doğrusu ikinci seçenektir. Örneğin; bazı bölümlerin uygulama alanları (ahırlar gibi) bölüme yakın olurken, bazılarında ise kilometrelerce uzaklıkta oluyor. Böyle olunca haliyle uygulama derslerinde sürekli gitmek sıkıntı (araç bulamama, vakit darlığı gibi) olabiliyor. Basit bir ayrıntı gibi görünür. Ama okula girip, uygulamalar az olduğunda bunun nasıl önemli bir şey olduğunu anlarsınız. Hazırlık da benim bildiğim Uludağ'da vardı. Başka nerede var bilemiyorum. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati GMT +2 olarak ayarlandı. Şu Anki Saat: 00:20 |