![]() |
![]() |
#1 |
|
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi
Isparta'da yillar önce baslayan üniversitelesme çabalarinin meyvasi 1992 yilinda kurulan Süleyman Demirel Üniversitesi'dir. Türkiye'nin çesitli illerinde 22 yeni üniversitenin kurulusunu düzenleyen 3837 sayili yasa 11 Temmuz 1992 'de yürürlüge girer ve Isparta kendi üniversitesine kavusur.
Baslangiçta “Isparta Üniversitesi” veya bu bölge adindan esinlenerek düsünülen “Göller Üniversitesi” isimlerinden birisiyle adlandirilacagi beklenen üniversitenin ismi Süleyman Demirel’in yakin çalisma arkadaslarinin son anda yaptigi teklifin kabul görmesiyle “Süleyman Demirel Üniversitesi” olarak belirlenir.Üniversite kurucu rektörlügüne Marmara Üniversitesi iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hasan GÜRBÜZ atanir. Prof. Dr. Hasan GÜRBÜZ dönemi Süleyman Demirel Üniversitesi, kurulus kanununda yer alan 12 fakülte, 4 enstitü ve 4 yüksekokuluyla yeni kurulan üniversiteler arasinda en büyük kapasiteye sahip bir kurum olarak dogar. Bu düzenlemeyle ilk etapta Isparta Mühendislik Fakültesi “Mühendislik Mimarlik Fakültesi” adiyla, Egirdir Su Ürünleri Yüksekokulu “Egirdir Su Ürünleri Fakültesi” adiyla, Burdur Egitim Yüksekokulu “Burdur Egitim Fakültesi” adiyla, Isparta ve Burdur’ daki Meslek Yüksekokullari ise kendi adlariyla Süleyman Demirel Üniversitesi’ne baglanirlar. Ayrica dogrudan Akdeniz Üniversitesi’ne bagli olan Yalvaç Meslek Yüksekokulu da ayni yilin sonlarinda SDÜ’ye baglanir. ![]() ![]() ![]() ![]() 1994 yilinda Güzel Sanatlar, Teknik Egitim ve Ziraat Fakülteleri ile Sütçüler, Keçiborlu ve Senirkent ilçelerinde yeni Meslek Yüksekokullari, 1995’de ise Dis Hekimligi ve Orman Fakülteleri ile Uluborlu, Egirdir, sarkikaraagaç ve Bucak’ta Meslek Yüksekokullari açilir. Çesitli bilim alanlarinda arastirma ve uygulama çalismalarina zemin olusturmak üzere Radyo Televizyon, Yabanci Diller, Stratejik Arastirmalar, Atatürk ilkeleri ve inkilap Tarihi, Müzik Kültürü, Deprem Arastirma ve Uygulama Merkezleri ile Deneme Çiftligi de bu dönemde faaliyete geçen akademik birimler arasindadir. Prof. Dr. Hasan Gürbüz iki yillik kurucu rektörlük döneminin sonunda 4 yil süreyle rektörlüge ikinci kez atanir. Ancak 1 Mart 1996’da geçirdigi elim bir trafik kazasinda hayatini kaybeder ve aramizdan ayrilir. Üniversite ve sehir ilk büyük acisini yasar.Bosalan SDÜ Rektörlügü’ne Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ögretim üyelerinden Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçi atanir. Prof. Dr. M. Lütfü ÇAKMAKÇI dönemi Bu dönemde çabalar, insaatlarin tamamlanmasina ve yeni projelerin baslatilmasina yönelik olacaktir. iki yeni egitim binasi ile birlikte her türlü bilimsel ve sosyal etkinlige ev sahipligi yapabilen Oditoryum ve Mediko-Sosyal Merkezi bitirilerek hizmete açilir. Tamamlanan merkezi kütüphaneye bir vefa örnegi olarak Prof. Dr. Hasan Gürbüz’ün adi verilir. ![]() Temel bilimlerde spesifik arastirma ve deneylerin yapilabildigi Merkezi Arastirma laboratuari, bugün Enstitü haline dönüsen Pomza Arastrima ve Uygulama Merkezi, CAD-CAM, Seramik, Bilgisayar Bilimleri, Jeotermal Enerji Kaynaklari, Ynilenebilir Enerji Kaynaklari bu dönemde SDÜ’nün bilimsel atmosferini gerçekten zenginlestiren birimler olarak öne çikarlar. Ziraat Fakültesi’yle ilgili Danabank, Ünsüt ve Çiftçi Egitim Merkezi projeleri ve Ar-Ge projesi olarak TEKMER hayata geçirilir. Merkezi derslikler ile bir çok fakültenin dogu kampusündeki bina insaatlari hiz kazanir. ![]() ![]() ![]() Bu arada Üniversitenin yurtdisi iliskileri de hizlanir ve bir çok yabanci üniversite ile karsilikli isbirligi ve degisim protokolleri imzalanir. içlerinde devlet baskanlarinin da yer aldigi yurt içi ve yurt disindan bir çok isme üniversitenin fahri doktora payeleri verilir. ![]() ![]() Bu dönemde üniversitenin nicel anlamdaki büyümesinin ayni zamanda nitelikli hale getirilmesi hedeflenir. Bazi fakültelerde yeni bölümler bu anlayisla açilir. Üniversitenin adeta çekirdegini olusturan Mühendislik Mimarlik Fakültesi’nin atak yapmasi için çabalar burada yogunlasir. sehir – Bölge Planlama, Bilgisayar ve Endüstri Mühendislikleri gibi günümüzün ilgi gören bölümleri açilir. Fen – Edebiyat Fakültesi’nde yörenin tarihsel zenginligi ile örtüsen Arkeoloji Bölümü ile Cografya ve Felsefe Bölümleri açilir. Bu arada Meslek Yüksekokullarinda eski ve yeni programlar bir revizyona tabi tutulur. Isparta’nin ve bir çok ilçesinin bölgesel kalkinma ve modernlesme projelerine destek olmak amaciyla el sanatlarindan sarapçiliga, yapi denetiminden taki tasarimina kadar genis bir yelpazede yeni programlar hayata geçer. Saglik Yüksekokulu Fizik Tedavi ve Spor Bilimleri gibi ilgi gören bölümlerle yeniden yapilandirilir. Ayrica saglik alaninda ara eleman ihtiyacini karsilayacak Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu egitim hizmeti vermeye baslar. ilçelerde Meslek Yüksekokullarina yeni binalar kazandirmak için yerel yönetimlerin ve halkin destek vermesi yönünde kampanyalar baslatilir. Çok sayida ilçede bu isbirligi çabalarinin ilk meyveleri alinir ve örnek sayilabilecek destekler saglanir. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akademik büyümenin yaninda SDÜ sosyal ve bilimsel açidan da sevindirici hamleler yapar. Modern yönetim anlayisinin en önemli uygulamalarindan biri sayilan Stratejik Planini yapar ve bunu kurumsallastiran ilk üniversitelerden biri olur. Avrupa Birligi uyum sürecini yasayan Türkiye’nin hedeflerine paralel bir sekilde Avrupa Üniversiteler Birligi’ne dahil olarak diplomalarinda onun etiketini tasiyabilme hakkini elde eder. ![]() Kendini gelecege hazirlayan yarinlarini bugünlerden insa etmeye çalisan Süleyman Demirel Üniversitesi Cumhuriyetin açtigi aydinlik ve isikli çizgide emin adimlarla ilerlemektedir. |
Sponsorlar/Google Reklamları |
Bu alandan sitenizi, ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Bilgi almak ve reklam vermek için bize ulaşın.
|
![]() |
Etiket (Tag) Ekle |
demirel, isparta, süleyman, Üniversitesi |
|